woensdag 30 juni 2021

Digitale trends in vastgoed

COVID-19 heeft de digitalisering van onze samenleving in een hogere versnelling gebracht. Het is duidelijk dat we minder goed zonder technologie kunnen in ons dagelijks leven met alle smartphones, applicaties en wearables die we gebruiken. Technologie zorgt dan ook voor meer efficiëntie en comfort; het reikt oplossingen aan waardoor we zelf meer tijd krijgen om ons te richten op de essentie.

SA44 CF1

COVID-19 heeft de digitalisering van onze samenleving in een hogere versnelling gebracht. Het is duidelijk dat we minder goed zonder technologie kunnen in ons dagelijks leven met alle smartphones, applicaties en wearables die we gebruiken. Technologie zorgt dan ook voor meer efficiëntie en comfort; het reikt oplossingen aan waardoor we zelf meer tijd krijgen om ons te richten op de essentie.

De digitale era zorgt momenteel voor een even disruptieve golf in de vastgoedsector als we in de nillies zagen in de muziekindustrie of recenter, in de bankensector. We zien verschillende trends opduiken op de markt en dit op verschillende vlakken.

Als vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar volgen we deze ontwikkelingen actief op en kijken we waar we ze kunnen inzetten op onze projecten.

Digital twin

In de bouwsector zien wij vele veranderingen gebeuren door de digitalisering. Om te beginnen bij de ontwerpfase van een gebouw of wijk. Voortaan kunnen we bij het ontwikkelen van een concept onder andere rekenen op verschillende digitale modellen. Deze modellen kunnen planfouten vroegtijdig opsporen, voorspellingen genereren en ruimtes optimaliseren.

Tijdens de bouwfase zien we ook vaker dat er gebruikt gemaakt wordt van slimme meettoestellen en drones. Zo zijn de opmetingen accurater dan ooit en kunnen ze automatisch ingelezen worden in digitale modellen.

In de verkoop van vastgoed zien wij ook meerdere digitale trends opkomen. Zo zijn er steeds meer online veilingen beschikbaar waar een woning volledig digitaal aan te kopen is, wordt gaming technologie geïmplementeerd in het opmaken van 3D beelden en zijn rondleidingen realistischer dan ooit in beeld gebracht door AR en VR.

De Vlaamse regering wil tegen volgend jaar (2022) de verkoop van vastgoed digitaliseren. Tijdens onze Triginta Academy had onze gastspreker Jurgen Goossens, professor aan de Universiteit van Tilburg en co-auteur van het boek “Blockchain en smart contracts”, het al over de rol van de blockchaintechnologie bij dit proces van digitalisatie. Echter zien we in de praktijk dat de blockchain technologie nog niet toegepast wordt op de grote online verkoopplatformen.

Wat we wel zien is dat we steeds meer datasets gedegen kunnen samenstellen en uitlezen, waardoor er op basis van bijvoorbeeld satellietfoto’s en andere data een real-time waardering van vastgoed mogelijk wordt.

Maar niet enkel waarderingen worden mogelijk gemaakt. Door een multitude aan sensoren vandaag in gebouwen worden grote stappen voorwaarts gemaakt in een geautomatiseerd en zelfgestuurd management.

Data is key

In de toekomst zal het gebouw voor zichzelf én voor de eindgebruiker kunnen zorgen. Dankzij mooie applicaties heeft de eindgebruiker meer inzicht en controle in zijn relatie met zijn woning of zijn kantoor. De eindgebruiker wordt bovendien steeds sneller op zijn wenken bediend door de opkomst van de tenant experience applicaties. Deze applicaties reiken de juiste informatie aan op het juiste moment, al dan niet gekoppeld aan een goede dienstverlening en opvolging.

Momenteel speelt er nog een enorme fragmentatie tussen de verschillende building management systems en andere toepassingen, zoals de tenant experience, terwijl de eindgebruiker alles in een centraal platform wil kunnen beheren. De markt is nog redelijk verticaal, maar Triginta zoekt actief mee naar oplossingen hiervoor en kijkt voor haar projecten bewust naar open platform oplossingen.

Going digital is going green

Datasets koppelen en interpreteren laat toe om proactief op de noden van de eindgebruiker in te gaan. Hierdoor wordt het pad naar een ecologisch gebouwbeheer geopend. Het energieverbruik wordt geoptimaliseerd en de CO2 uitstoot gaat naar omlaag.

Building management systemen laten steeds vaker toe om overtollige energie of andere afvalstoffen elders in een project of wijk in te zetten, waardoor deze energie te hergebruiken is en er een korte keten circuit ontstaat. De digitale revolutie in de vastgoedwereld is in die zin niet alleen voor het gebruiksgemak, maar ook de weg naar duurzamer vastgoed.

Wenst u meer informatie over ons of onze projecten?

contacteer ons

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in